Sprawozdanie z działalności sekcji LA KS Stal - 2013

Dwa medale i wiele miejsc finałowych w ogólnopolskich imprezach lekkoatletycznych.

Mijający – 2013 rok był bardzo dobry dla ostrowskiej lekkiej atletyki. Już od wielu lat nie reprezentowało naszej sekcji w finałach ogólnopolskich imprez lekkoatletycznych tak wiele zawodniczek i zawodników, jak w bieżącym roku. Nasi lekkoatleci  startowali aż w dziewięciu różnych mistrzostwach kraju. W imprezach tych wystartowało ośmioro naszych reprezentantów w 16 konkurencjach. Wywalczyliśmy dwa medale, 6 miejsc w finałowych „ósemkach” oraz zdobyliśmy 61 punktów w klasyfikacji Ogólnopolskiego Współzawodnictwa Dzieci i Młodzieży.

Największy sukces odniosła Ewa Rosiak, która zajęła III miejsce w skoku w dal wynikiem 6,02 m. podczas Młodzieżowych Mistrzostw Polski rozgrywanych w Bydgoszczy. Stoczyła tam pasjonujący pojedynek, w którym bardzo niewiele zabrakło jej nawet do złotego medalu. Ponadto Ewa w tych zawodach zajęła VI m. w trójskoku – 12,07 m. Mówiąc  o występach tej zawodniczki w bieżącym sezonie - trzeba  również wspomnieć o jej znakomitej postawie w czeskiej lidze lekkoatletycznej, w której była jedną z gwiazd największego formatu.

Znakomicie tegoroczny sezon rozpoczęła Roksana Podlewska. Podczas Halowych Mistrzostw Polski Juniorów Młodszych, w stawce doskonałych zawodniczek, zdobyła brązowy medal w skoku w dal z wynikiem 5,61 m. Niestety sezon letni dla tej zawodniczki już nie był tak udany. Każde zawody były zmaganiem się bardziej z bólem pleców niż z przeciwniczkami. Mimo to, pewnie wywalczyła awans do Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w skoku w dal i trójskoku. Podczas finałowej imprezy w Łodzi awansowała do szerokiego – dwunastoosobowego finału, lecz w nim skoczyła tylko na odległość  5,25 m., co uplasowało ją na IX pozycji. Po konkursie – ta niezwykle ambitna zawodniczka -  była załamana. Podjęliśmy działania, by po latach nieskutecznego leczenia, jeszcze raz dokładnie zdiagnozować przyczynę dolegliwości zawodniczki i znaleźć dla niej odpowiedniego lekarza i rehabilitanta. Miejmy nadzieję, iż tym razem nasze działania zakończą się sukcesem.

W kwietniu b.r. w Dębnie odbyły się Mistrzostwa Polski Seniorów w Maratonie. Bardzo dobrze spisała się w nich Monika Ukleja, która zajęła IV m. z rezultatem 2.59,02 s. Monika specjalizuje się w biegach długodystansowych. Bardzo często startuje w znaczących biegach przełajowych i ulicznych w kraju i poza jego granicami.

Również IV miejsce zajęła Julia Dutkiewicz w skoku wzwyż podczas Mistrzostw Polski Młodzików w Radomiu. Uzyskała tam świetny rezultat – 1,65 m. Do zdobycia medalu zabrakło jej łutu szczęścia. Brązowa medalistka tej imprezy uzyskała ten sam wynik, lecz we wcześniejszej próbie…  Zresztą, od wielu lat w tej imprezie wystarczyło zaliczyć 1,60 m. żeby zdobyć medal. Tym razem 1,65 m. nie wystarczyło…  Julia podczas tych mistrzostw wystartowała również w skoku w dal. Jednak jej trzy próby były zupełnie nie udane (odbicia przed belką) w efekcie czego w tej konkurencji uplasowała się na XVI pozycji z wynikiem 4,99 m. Co ciekawe – zawodniczka ta zwyciężyła wcześniej w Mistrzostwach Makroregionu w skoku w dal rezultatem 5,24 m., a w skoku wzwyż podczas tej makroregionalnej imprezy uplasowała się na IV pozycji z wynikiem 1,55 m. Lista sukcesów tej zawodniczki w tym sezonie jest bardzo długa – Julia została dwukrotną złotą medalistką Mistrzostw Wielkopolski Młodzików – w skoku w dal – 5,37 m. (rekord życiowy) i w skoku wzwyż – 1,55 m., zwyciężyła w Finale Wojewódzkiej Gimnazjady w skoku w dal – 5,22 m. oraz w tej samej konkurencji podczas Halowych Mistrzostw Wielkopolski Młodzików.

Weronika Kowal w tym roku poczyniła spore postępy – największym jej sukcesem było zajęcie VI miejsca w biegu na 400 m. przez płotki podczas Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży rozgrywanej w Łodzi. Weronika zajęła tam II miejsce w biegu eliminacyjnym , a w finale uplasowała się na VI pozycji z wynikiem 64,45 s. Zawodniczka ta zajęła ponadto XVI m. podczas Halowych Mistrzostw Polski w biegu na 300 m. Weronika zdobyła wiele pozycji medalowych w mistrzostwach wielkopolski. Zwyciężyła w biegu na 100 m. przez płotki podczas Wojewódzkiej Licealiady, zajęła I m. w biegu na 60 m. przez płotki w Halowych Mistrzostwach Wielkopolski, dwukrotnie stanęła na drugim miejscu podium podczas Mistrzostw Wielkopolski Juniorów Młodszych – w biegach na 100 i 400 m. przez płotki, zajęła również II m. w biegu na 400 m. przez płotki podczas Mistrzostw Makroregionu w Częstochowie.

Heroiczny bój stoczył w Mistrzostwach Polski Juniorów Artur Sikora. Podczas finałowego biegu na 3000 m. z przeszkodami biegnąc w czołówce na jednej z przeszkód potknął się i upadł. Szybko jednak się pozbierał i usiłował dogonić uciekających rywali, co w pewnym stopniu mu się udało.  Ostatecznie uplasował się na XII pozycji z wynikiem 10.15,26 s. Po biegu udzielono mu pierwszej pomocy medycznej - okazało się, iż jest bardzo mocno poobijany oraz biegł… ze złamaną ręką. Ale Artur to wielki wojownik, godny szacunku… Zawodnik ten specjalizuje się ponadto w biegach przełajowych. W lutym – podczas Przełajowych Mistrzostw Polski Juniorów zajął XXX miejsce w stawce ponad 100 zawodników. Artur wywalczył ponadto 6 medali w mistrzostwach województwa i makroregionu - brązowy krążek zdobył podczas Mistrzostw Makroregionu w biegu na 2000 m. z przeszkodami – 6.24,41 s., dwa srebrne medale stały się jego udziałem w Mistrzostwach Wielkopolski Juniorów (2000 m. z przeszkodami i 3000 m.) oraz kolejne dwa w Halowych Mistrzostwach Wielkopolski (2000 m. i trójskoku) Kolekcję uzupełnia  brązowy medal w biegu na 3000 m. podczas Wojewódzkiej Licealiady.

Szesnaste miejsce w biegu na 400 m. podczas Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży zajęła Dorota Stasiak. Malkontent powiedziałby, iż jest to odległa pozycja, ale warto pamiętać, iż przykładowo w tej konkurencji, o awans do mistrzostw kraju starało się 375 zawodniczek. Dorota w eliminacyjnym biegu uzyskała 59,34 s. a w finale „B” poprawiła ten wynik na 59,31 s. Zawodniczka ta, podobnie jak Artur Sikora, wystąpiła na początku roku w Mistrzostwach Polski w Biegach Przełajowych. Uplasowała się tam na XXXI pozycji zdobywając 1 punkt do klasyfikacji w ramach Ogólnopolskiego Współzawodnictwa Dzieci i Młodzieży. Dorota ponadto wywalczyła dwa brązowe medale w Mistrzostwach Wielkopolski Juniorów Młodszych w biegach na 200 i 400 m. Srebrne medale zdobyła w biegu na 400 m. podczas wojewódzkiej Licealiady oraz w biegu na 1000 m. podczas Halowych Mistrzostw Wielkopolski.

Również na XVI pozycji w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodzieży uplasowała się Karolina Wawrzyniak. Lekkoatletka ta podczas tego występu pobiła rekord życiowy w trójskoku – 10,59 m. i dość niespodziewanie zdobyła 2 p. we wspomnianej już ogólnopolskiej klasyfikacji. Szkoda, że nie udało się jej wywalczyć awansu do mistrzostw kraju w jej koronnej konkurencji – w skoku w dal. W Mistrzostwach Makroregionu w Częstochowie zajęła w tej konkurencki III m. z dość słabym wynikiem 4,92 m., a wynik ponad 5-metrowy dałby jej awans. Karolina wywalczyła srebrny medal w trójskoku i brązowy medal w biegu na 60 m. podczas w Halowych Mistrzostwach Wielkopolski. Jej dorobek medalowy uzupełnia „brąz” w skoku w dal podczas Mistrzostw Wielkopolski Juniorów Młodszych.

Na X m. w kraju sklasyfikowana została sztafeta 4x400 m. juniorek młodszych, która w Mistrzostwach Makroregionu zajęła III m. z wynikiem 4.04,14 s. Dziewczęta biegły w składzie: Weronika Kowal, Martyna Melka, Dorota Nowicka i Dorota Stasiak. W biegach rozstawnych 4x100 i 4x400 m. do finałów Mistrzostw Polski awansowało tylko 8 najlepszych wyników uzyskanych przez sztafety z całego kraju podczas makroregionalnych eliminacji. Naszym reprezentantkom zabrakło niewiele - zajęły  dziesiątą pozycję…  Należy dodać w tym miejscu, iż w składzie naszej sztafety znalazły się dwie nasze wychowanki oraz dwie zawodniczki z Pleszewa – wychowanki trenera Bernarda Woźniaka, które na ten sezon zostały wypożyczone naszemu klubowi, aby w znaczący sposób wzmocnić „Stalowską” sztafetę. Dziękujemy trenerowi i zawodniczkom z Pleszewa.

W kategorii „dzieci” nie są rozgrywane mistrzostwa kraju, a szkoda…  bo startuje w naszych barwach niezwykle utalentowana dziewczyna – Natalia Benedykcińska. Natalia, jak na razie, dzieli trening pomiędzy lekką atletyką a koszykówką. Warto jednak wiedzieć, iż w tym roku spisała się doskonale. Na ogólnopolskich listach rankingowych zajmuje I miejsce w biegu na 100 m. z wynikiem 13,00 s. oraz V m. w skoku w dal w kategorii  „dzieci”, czyli w zasadzie szkół podstawowych.

Oprócz sukcesów na arenach ogólnopolskich nasi lekkoatleci zdobyli 60 medali mistrzostw województwa i makroregionu.  Już na początku stycznia w Kaliszu odbyły się Halowe Mistrzostwa Wielkopolski  młodzików, a tydzień później juniorów. W kategorii młodzików, oprócz wspomnianych już dwóch medali Julii Dutkiewicz, na drugim miejscu podium stanęła Agata Czerniejewska w biegu na 600 m. oraz Martyna Pomykała w skoku w dal. Dobrze spisała się również Aleksandra Mróz plasując się na IV m. w biegu na 1000 m. oraz V m. w skoku wzwyż. Juniorzy i juniorzy młodsi wywalczyli aż 16 pozycji medalowych. Poza wcześniej wymienionymi już liderami naszego zespołu na uwagę zasługują osiągnięcia innych zawodników: Dawid Górski, zwyciężył w skoku w dal z dobrym rezultatem – 6,30 m. oraz zajął dwa trzecie miejsca: w trójskoku i biegu na 60 m., Marcin Malak – zwyciężył w skoku wzwyż – 1,85 m., Robert Frączek – został wicemistrzem w skoku w dal, a Miłosz Mielcarek – zwyciężył w trójskoku i zajął II m. w skoku wzwyż.

Doskonale spisali się też nasi lekkoatleci w sezonie letnim. W połowie maja zdobyli  13 medali podczas Mistrzostw Wielkopolski Juniorów i Juniorów Młodszych. Złote krążki wywalczyły sztafety dziewcząt 4x100 i 4x400 m. Srebrne medale zdobyli: Weronika Kowal (2), Sikora Artur (2) i Roksana Podlewska. Brązowe medale wywalczyli: Dorota Stasiak (2), Karolina Wawrzyniak, Roksana Podlewska. O ich osiągnięciach już nadmieniałem. Ponadto III miejsca zajęli Robert Frączek w skoku w dal i Magdalena Lubecka w pchnięciu kulą.

W Mistrzostwach Wielkopolski Młodzików Julia Dutkiewicz dwukrotnie stanęła na najwyższym stopniu podium. Ponadto Martyna Pomykała zajęła III m. w skoku w dal z dobrym rezultatem – 5,02 m. Również III m. zajęła nasza sztafeta dziewcząt 4x100 m. Wysokie – IV m. w tej imprezie zajęła Natalia Benedykcińska startując z koleżankami o dwa lata od siebie starszymi.

Pośrednim etapem między mistrzostwami województwa a mistrzostwami kraju są mistrzostwa makroregionu. W Mistrzostwach Makroregionu Juniorów, który odbył się w Częstochowie wywalczyliśmy 6 miejsc medalowych: jak wspominałem Roksana Podlewska zajęła I m. w skoku w dal i III m. w trójskoku, Weronika Kowal zajęła II m. w biegu na 400 m. p. płotki, na trzecich miejscach uplasowali się: sztafeta 4x400 m. dziewcząt, Artur Sikora w biegu na 2000 m. z przeszkodami oraz Karolina Wawrzyniak w skoku w dal. W Międzywojewódzkich Mistrzostwach Młodzików Julia Dutkiewicz zwyciężyła w skoku w dal, Martyna Pomykała uplasowała się na IV m. w tej samej konkurencji – 4,99 m., Michał Zemski zajął X m. w skoku w dal – 5,49 m. oraz XII pozycję w biegu na 300 m.

W tym roku doskonale spisali się nasi zawodnicy – uczniowie szkół ponadgimnazjalnych w Wojewódzkiej Licealiadzie.  Weronika Kowal zwyciężyła w biegu płotkarskim na 100 m., Dorota Stasiak była druga w biegu na 400 m., Marcin Malak zajął również drugie miejsce w skoku wzwyż, Dawid Górski uplasował się na trzeciej pozycji w skoku w dal – 6,32 m. oraz Artur Sikora zdobył również brązowy medal w biegu na 3000 m.

Naszą perełką są organizowane od ponad dziesięciu lat Czwartki Lekkoatletyczne. Również w tym sezonie odbyły się 3 rzuty tej imprezy edycji 2012/2013 r. oraz 3 rzuty edycji 2013/2014 r. Ukoronowaniem letnich zmagań był występ naszych dzieci w Finale Wojewódzkim Czwartków LA. Nasi młodzi sportowcy zdobyli tam 9 medali. Zwycięstwa odnieśli: Natalia Benedykcińska w biegu na 60 m., Weronika Hipp w skoku w dal oraz Szymon Biały w skoku wzwyż. Srebrne medale stały się udziałem: Hanny Grzelak w biegu na 60 m., Laury Mazur w rzucie piłeczką palantową,  Artura Nadachowskiego w biegu na 60 m. oraz Alberta Urbaniak – również w biegu na 60 m. Brązowe medale wywalczyli: Zuzanna Urban w skoku w dal oraz Adam Chatian w biegu na 60 m.

Lekka atletyka jest królową sportu, gdyż jest w skali światowej – obok piłki nożnej - najpopularniejszą dyscypliną sportu. Na sukces składa się wiele czynników – między innymi ranga imprezy i zajęte w niej miejsce. Ważnym czynnikiem jest również ilość konkurentów z którymi się przegrało, ale i też z iloma się zwyciężyło. Warto, żeby przy ocenie występu zawodnika o tym wszystkim pamiętać , gdyż nie jest trudno wywalczyć medal pokonując kilku lub kilkunastu konkurentów. Sztuką jest okazać się lepszym od kilkudziesięciu lub kilkuset rywali. Klub Stal był organizatorem lub współorganizatorem wielu imprez, a ponadto bezproblemowo i bezpłatnie użyczał stadion lekkoatletyczny na przeprowadzanie imprez sportowych, a także na prowadzenie zajęć lekcyjnych i treningów. Najważniejszymi zawodami, jakie przeprowadziliśmy były Czwartki Lekkoatletyczne, Otwarte Mistrzostwa Ostrowa na Tartanie, Finał Powiatowy w Licealiadzie, Finał Powiatowy i Rejonowy w Gimnazjadzie, Finał Powiatu i Rejonu w Czwórboju Dziewcząt i Chłopców. Dziękujemy za wsparcie naszych działań Zarządowi Klubu Stal a w szczególności Pani Prezes Krystianie Drozd. Dziękujemy Urzędowi Miejskiemu z Panem Prezydentem Jarosławem Urbaniakiem na czele. Słowa podziękowania  kierujemy do Marcina Grzegorowskiego, byłego zawodnika naszej sekcji, który jest nie tylko sympatykiem klubu, ale pełni również rolę sponsora. Dziękujemy wszystkim mediom – prasie radiu i telewizji za propagowanie i promowanie naszej działalności.