Uroczyste podsumowanie działalności sekcji lekkiej atletyki KS Stal w Ostrowie Wlkp w roku 2012

W piątek - 7 grudnia odbyło się uroczyste podsumowanie działalności sekcji lekkiej atletyki KS Stal w Ostrowie Wlkp. Na spotkanie przybyli niemal wszyscy zawodnicy sekcji z trenerami, dyrektor klubu - Krystiana Drozd, zaproszony gość specjalny - Marcin Grzegorowski oraz dziennikarze telewizji, radia i prasy. Spotkanie miało bardzo uroczysty charakter. Rozpoczęło się od "odpalenia" rac usytuowanych na specjalnym torcie z wizerunkiem klubowych zawodniczek. Następnie przedstawiono sprawozdanie sekcji z mijającego sezonu lekkoatletycznego. Jeszcze raz przypomniano sukcesy młodych zawodniczek i zawodników na arenach nie tylko krajowych, ale i zagranicznych. Trenerzy podziękowali za wsparcie ich działań Władzom Klubu, Panu Prezydentowi Miasta Ostrowa Wlkp, Urzędowi Miejskiemu oraz sponsorom. Nie zapomniano również o dziennikarzach, którzy w znacznej mierze przyczyniają się do promowania Królowej Sportu w naszym mieście. Również Pani dyrektor - Krystiana Drozd w swoim wystąpieniu podziękowała zawodnikom i trenerom za wspaniałe wyniki sportowe oraz wyraziła uznanie wszystkim osobom i instytucjom wspierającym nasz klub sportowy. Podkreśliła, iż w naszym klubie najgłówniejszym celem jest wychowanie młodego człowieka a później dopiero wyniki sportowe.

Następnie wszyscy obecni na zebraniu oglądnęli krótki film przedstawiający najważniejsze wydarzenia sportowe naszej sekcji w mijającym roku. W dalszej części spotkania przedstawiono sylwetkę byłego zawodnika naszego klubu - 4-krotnego medalisty mistrzostw kraju - Marcina Grzegorowskiego, którego zaproszono na imprezę w charakterze gościa specjalnego. Młodzież miała okazję zadawać mu pytania, a i on podzielił się z uczestnikami swoimi wrażeniami i wspomnieniami z czasów swojej przygody sportowej w naszym klubie. Kolejnym punktem programu było wręczenie pamiątkowych pucharów, dyplomów i upominków wyróżniającym się zawodniczkom i zawodnikom.

Uhonorowani zostali: Roksana Podlewska - brązowy medal Halowych Mistrzostw Polski Jun. Młodszych

Ewa Rosiak: VII m. w skoku w dal i VII m. w trójskoku podczas Młodzieżowych Mistrzostw Polski

Martyna Pomykala - największe objawienie 2012 r.

Artur Sikora - finalista Mistrzostw Polski w Przelajach oraz OSKAR za pomoc w organizowaniu imprez sportowych Marcin Zemski - XI m. w skoku w dal - Mistrzostwa Makroregionu - 1 p. do Ogólnopolskiej Klasyfikacji Dzieci i Młodzieży (OKDM)

Dorota Stasiak - finalistka Mistrzostw Polski w Przełajach - 1 pkt do  OKDM

Agata Czerniejewska - VIII m. w biegu na 300 m. -  Mistrzostwa Makroregionu - 1 p. do Ogólnopolskiej Klasyfikacji OKDM

Weronika Kowal - I m. w biegu na 300 m. p. płotki -   Mistrzostwa Makroregionu - 3 p. do Ogólnopolskiej Klasyfikacji OKDM oraz VIII m. w Mistrzostwach Polski Młodzików

Karolina Wawrzyniak -   I m. w skoku w dal -   Mistrzostwa Makroregionu - 3 p. do Ogólnopolskiej Klasyfikacji OKDM oraz IX m. w Mistrzostwach Polski Młodzików

Julia Dutkiewicz - IV m. w skoku w dal - Mistrzostwa Makroregionu. Największy sukces jej to wyrównanie rekordu Ostrowa seniorek w skoku wzwyż - 1,66 m.

Podczas imprezy podziękowano Natalii Ułasik za wspaniałą postawę, i dobre wyniki sportowe osiągane w barwach Stali. Natalia zakończyła czyynne uprawianie sportu, ale z pewnością pomagać będzie nam przy organizowaniu imprez sportowych.

Gościem honorowym był wielokrotny medalista mistrzostw Polski w biegach średnich - Marcin Grzegorowski. Marcin obecnie prowadzi własną firmę i jest jednym ze sponsorów sekcji.

Poniżej sprawozdanie z działalności sekcji

Rok dużych nadziei i ...niedosytu

Wkraczając w 2012 r. trenerzy ostrowskiej stali mieli spore apetyty na osiągnięcie spektakularnych sukcesów z medalami mistrzostw kraju włącznie. Do takiej oceny uprawniały ich wyniki osiągnięte przez swoich podopiecznych, szczególnie w młodszych kategoriach wiekowych. Sport jednak, jak to często bywa, jest do końca nieprzewidywalny. Kilka kontuzji oraz brak przysłowiowego łutu szczęścia zabrakło do osiągnięcia wymarzonych rezultatów. Mimo znakomitego rozpoczęcia sezonu - zdobycia brązowego medalu w skoku w dal przez Roksanę Podlewską w Halowych Mistrzostwach Polski Juniorów Młodszych, kolejne starty w krajowym championacie nie były już tak udane. Nie zmienia to jednak faktu, iż wiele zawodniczek i zawodników poczyniło spore postępy. Sześcioro zawodników naszego klubu wystartowało w finałach ogólnopolskich. Dziewczęta i chłopcy z naszego klubu, miasta i powiatu wywalczyło aż 48 medali ( w tym 18 złotych) w mistrzostwach makroregionu i województwa. Wywalczyliśmy 35 punktów w ogólnopolskim współzawodnictwie dzieci i młodzieży, co plasuje naszą sekcję na II miejscu spośród wszystkich działających w mieście sekcji sportowych objętych tym współzawodnictwem. Byliśmy organizatorami i współorganizatorami wielu imprez lekkoatletycznych dla dzieci i młodzieży z naszego miasta, powiatu, rejonu (Południowa Wielkopolska), oraz województwa (III Mistrzostwa Ostrowa na Tartanie).

Jak już wspomniałem rok 2012 rozpoczął się znakomicie przez wywalczenie przez Roksanę Podlewską brązowego medalu w skoku w dal w Halowych Mistrzostwach Polski Juniorek Młodszych. Nasza zawodniczka stoczyła pasjonującą walkę o medal uzyskując obiecujący wynik - 5,55 m. Niestety, Roksany nie zobaczyliśmy już w finałach Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży, czyli mistrzostw kraju rozgrywanych latem. Zawodniczka ta podczas zawodów w Nordhausen doznała bardzo poważnego urazu nogi, który nie tylko pozbawił ją uczestnictwa w tej finałowej imprezie, ale uniemożliwił na długi okres treningi.

Po dwóch medalach wywalczonych w mistrzowskich imprezach przez Ewę Rosiak w poprzednich latach wydawało się, iż również w roku bieżącym Ewa włączy się w walkę o medale w Młodzieżowych Mistrzostwach Polski. Potwierdzały to wyniki sprawdzianów oraz znakomite wyniki osiągane przez tę zawodniczkę w maju i czerwcu br. Zawodniczka ta szczególnie poprawiła szybkość. W tym roku, co jest swoistym osiągnięciem, zwyciężyła we wszystkich biegach na 100 m. w których wystartowała! Pokonała wiele utytułowanych zawodniczek z reprezentantkami kraju włącznie. W swoim najlepszym występie uzyskała 12,19 s., co jest trzecim wynikiem w historii ostrowskiej lekkoatletyki. Ustanowiła również "życiówkę" w biegu na 200 m. - 25,28 s. W skoku w dal, podczas ogólnopolskiego mityngu we Wrocławiu, uzyskała 5,94 m. Wydawało się, iż podczas Młodzieżowych Mistrzostw Polski w Radomiu przekroczy 6 metrów i wywalczy kolejny medal. Niestety, nie udało się - zajęła dwa siódme miejsca: w skoku w dal z wynikiem - 5,79 m. oraz w trójskoku - 11,83 m. Na osłodę zostało jej 20 punktów wywalczone w ramach ogólnopolskiego współzawodnictwa dzieci i młodzieży.

Z pewnością w tym sezonie ogromne postępy poczyniła Weronika Kowal. Bezapelacyjnie zwyciężyła w biegu na 300 m. przez płotki podczas Międzywojewódzkich Mistrzostwach Młodzików. Startując, po raz pierwszy w życiu, w finale Mistrzostw Polski w Słubicach zaprezentowała się zupełnie dobrze zajmując VIII m. z nieco poprawionym rekordem życiowym - 46,61 s. Weronika zdobywała również medale w mistrzostwach Wielkopolski.

Szkoda niewykorzystanej szansy na wysokie miejsce przez Karolinę Wawrzyniak w skoku w dal podczas Mistrzostw Polski Młodzików w Słubicach. Karolina tryumfowała w tej konkurencji podczas Międzywojewódzkich Mistrzostw Młodzików z wynikiem 5,22 m. W Słubicach wystarczyło tylko powtórzyć ten wynik by zająć IV miejsce. W skoku próbnym skoczyła dużo dalej.. Niestety w konkursie "spaliła" dwa skoki, a w skoku "ostatniej szansy" uzyskała tylko 4,94 m. i... jednym centymetrem przegrała awans do ścisłego - ośmioosobowego finału, w którym kto wie jakby się spisała...

W tychże samym mistrzostwach wystartowała również Olga Michalska. Zajęła ona XIV miejsce w biegu na 300 m. przez płotki z niezłym wynikiem - 48,25 s. Wcześniej w Międzywojewódzkich Mistrzostwach Młodzików uplasowała się na III pozycji. Jeśli chodzi o Olgę to również pozostał spory niedosyt. Zawodniczka ta znakomicie rozpoczęła sezon zdobywając dwa złote medale w Halowych Mistrzostwach Wielkopolski - w biegu na 600 m. i w skoku wzwyż. Szczególnie wynik w tej drugiej konkurencji - 1,62 m. należał do czołowych rezultatów w kraju. W letnim sezonie - z różnych względów - rezultaty osiągane przez tę zawodniczkę już nie były tak satysfakcjonujące. Szkoda, że Olga nie przygotowała się należycie do swoich najważniejszych zawodów jesienią i start w biegu na 300 m. przez płotki, zamiast koronnego skoku wzwyż stał się dla niej niejako kołem ratunkowym...

Miłą niespodziankę sprawiła w tym rok nasza para długodystansowców - Dorota Stasiak i Artur Sikora. Oboje wystąpili w marcu br. w Przełajowych Mistrzostwach Polski Juniorów Młodszych zdobywając punkty. Artur uplasował się na XX pozycji w biegu na dystansie 5000 m. (2 p.), a Dorota była XXVI w biegu na dystansie 2000 m. (1 p.). W sezonie letnim zabrakło ich, co prawda, w finałach mistrzostw kraju, ale znacznie poprawili swoje rekordy życiowe i "otarli się" o minima kwalifikacyjne.

Wielką przegraną w tym roku okazała się Julia Dutkiewicz. Ubiegłoroczna zwyciężczyni plebiscytu na najlepszą lekkoatletkę szkół podstawowych w Wielkopolsce, czołowa zawodniczka w tej kategorii wiekowej w kraju, w tym sezonie po stronie plusów może zaliczyć wyrównanie rekordu Ostrowa w skoku wzwyż wynikiem 1,66 m. i świetnego startu w Mistrzostwach Wielkopolski Młodzików, podczas którego zdobyła dwa złote medale (skok w dal i sztafeta)oraz brązowy (skok wzwyż). Niestety - przewlekła dolegliwość kolan, z którą zmagała się niemal przez cały sezon uniemożliwiła jej osiąganie spodziewanych wyników w drugiej - dla niej najważniejszej - części sezonu. Miejmy nadzieję, że do niej los się uśmiechnie, a wszelkie dolegliwości ustąpią i w przyszłym roku pokaże na co ją stać.

Jak już wspomniałem ostrowscy lekkoatleci zdobyli 48 medali w mistrzostwach makroregionu i Wielkopolski. Już w styczniu podczas Halowych Mistrzostw Wielkopolski zdobyliśmy 16 medali. Złote krążki wywalczyli: wspomniana już Olga Michalska w biegu na 600 m. - 1.50,50 s. 1 w skoku wzwyż - 1,62 m., Weronika Kowal w biegu na 60 m. przez płotki - 11,32 s., Artur Sikora w trójskoku - 11,55 m., Dorota Stasiak w biegu na 1000 m. - 3.22,47 s. oraz Dawid Janicki w trójskoku(junior) - 12,19 m. Srebrne medale zdobyli: Weronika Kowal w biegu na 300 m. - 47,61 s., Dawid Górski w trójskoku - 11,12 m. oraz Dawid Janicki w skoku w dal i w skoku wzwyż, Roksana Podlewska w skoku w dal - 5,43 m. i Artur Sikora w biegu na 2000 m. - 6.43,66 s. Brązowe krążki stały się udziałem: Julii Dutkiewicz w skoku wzwyż - 1,45 m., Dawida Górskiego w biegu na 60 m. - 7,52 s. oraz Natalii Ułasik w biegu na 60 m. - 8,58 s. i w skoku w dal - 4,68 m.

Najwszechstronniejsza zawodniczka klubu - Olga Michalska - zdobyła srebrny medal w Przełajowych Mistrzostwach Wielkopolski. W tejże imprezie dobrze spisał się również Dominik Machoł - VI m. oraz Dorota Stasiak , która uplasowała się na VIII pozycji

We wspomnianych wcześniej Międzywojewódzkich Mistrzostwach Młodzików oprócz złotych medali wywalczonych przez Weronikę Kowal (300 m. p. płotki) i Karolinę Wawrzyniak (skok w dal) oraz brązowego medalu Olgi Michalskiej (300 m. p. płotki) znakomicie spisała się sztafeta 4x100 m. w składzie Agata Czerniejewska, Karolina Wawrzyniak, Weronika Kowal i Julia Dutkiewicz zajmując III m. z wynikiem 52,19 s. Na czwartej pozycji w skoku w dal uplasowała się Julia Dutkiewicz - 4,82 s. Bardzo dobre - ósme miejsce zajęła Agata Czerniejewska w biegu na 300 m. - 44,36 s.. Nieźle spisał się również w skoku w dal Michał Zemski zajmując XI m. z wynikiem 5,25 m. Wszyscy wymienieni zdobyli punkty do ogólnopolskiego współzawodnictwa. W imprezie o tej samej randze, ale w biegach przełajowych, które odbyły się w Gryfinie Olga Michalska uplasowała się na XI pozycji, a Weronika Kowal była XIX.

W połowie maja w Poznaniu odbyły się Mistrzostwa Wielkopolski Juniorów i Juniorów Młodszych. Srebrny medal w skoku w dal wywalczyła Roksana Podlewska osiągając 5,37 m. Drugie miejsce zajęli również: Bartosz Mencel w skoku w dal - 6,24 m. oraz Dawid Janicki w trójskoku - 12,39 m. Na trzecim miejscu uplasował się w skoku w dal Dawid Górski - 6,22 m. Nieźle spisała się Monika Wojciechowska zajmując IV m. w biegu na 400 m. z wynikiem - 62,89 s. Piąte miejsca zajęli: Dawid Górski w biegu na 100 m. - 11,67 s. oraz Dawid Janicki w skoku w dal - 5,54 m. Na szóstej pozycji bieg na 2000 m. z przeszkodami ukończył Artur Sikora - 6.49,78 s. Dorota Stasiak uplasowała się na VII m. w biegu na 1500 m. 5.15,35 s. oraz na ósmej pozycji w biegu na 800 m. - 2.26,64 s.

Na początku czerwca rozegrane zostały Mistrzostwa Wielkopolski Młodzików, w których wywalczyliśmy pięć medali. Złoty krążek zdobyła Julia Dutkiewicz w skoku w dal - 5,22 m. oraz sztafeta 4x100 m. w składzie: Olga Michalska, Weronika Kowal, Karolina Wawrzyniak i Julia Dutkiewicz która zwyciężyła z czasem - 52,71 s. Srebrne medale stały się udziałem Weroniki Kowal w biegu na 300 m. - 42,89 s. oraz Karoliny Wawrzyniak w skoku w dal - 5,02 m. Trzecie miejsce w skoku wzwyż zajęła Julia Dutkiewicz - 1,56 m.

Po raz kolejny znakomicie spisali się nasi najmłodsi sportowcy - wyłonieni z Czwartków Lekkoatletycznych. Reprezentacja Ostrowa i powiatu przywiozła z Finału Wojewódzkiego Czwartków Lekkoatletycznych aż 9 medali. Już po raz trzeci z rzędu tryumfowali w tej imprezie: Natalia Benedykcińska i Artur Nadachowski. Oboje zwyciężyli w biegu na 60 m. Natalia uzyskała czas - 8,75 s. a Artur - 8,60 s. W tej samej konkurencji, ale w roczniku 1999 tryumfowała Martyna Pomykała - 8,66 s. W skoku w dal najlepszą okazała się Klaudia Konieczna - 4,46 m. W tej samej konkurencji, ale w kategorii klas czwartych zwyciężyła Weronika Hipp - 4,05 m. Na drugim miejscu w rzucie palantówką uplasowała się Katarzyna Ciesiółka - 47 m. W skoku w dal chłopców rocznika 2001 II miejsce zajął Maciej Sokołowski - 4,20 m. Brązowe medale zdobyli: Weronika Szymczak w skoku wzwyż - 1,20 m. oraz w tej samej konkurencji w kategorii chłopców rocznika 2001 - Szymon Biały - 1,05 m.

W Finale Wojewódzkim w Czwórboju indywidualnie zwyciężyła Natalia Benedykcińska - SP 5 Ostrów. Zajęła ona również II m. w skoku w dal oraz III m. w biegu na 60 m. Podczas tych samych zawodów w skoku w dal chłopców tryumfował Mikołaj Grabski z SP Raszków - 5,41 m.

Dobrze spisali się ostrowscy sportowcy podczas wojewódzkiej Licealiady i Gimnazjady. Gimnazjada przeprowadzona została w Lesznie (konie maja). Jak już wspomniałem doskonale spisały się w niej nasze skoczkinie wzwyż: Julia Dutkiewicz zajęła II m. w wyrównanym rekordem Ostrowa 1,66 m., a Olga Michalska uplasowała się na III miejscu z rezultatem 1,60 m. Srebrny medal zdobyła Roksana Podlewska w skoku w dal - 5,46 m. Dorota Stasiak przebiegła linię mety w biegu na 1000 m. na VII miejscu. W Licealiadzie Wojewódzkiej, która odbyła się w październiku w Poznaniu znakomicie spisali się Marcin Malak z I LO oraz Dawid Górski z III LO. Dawid Górski tryumfował w skoku w dal z wynikiem - 6,44 m. a Marcin Malak zajął II m. w skoku wzwyż ze świetnym rezultatem - 1,91 m. Dobrze spisały się dziewczęta z I LO zajmując w sztafecie 4x100 m. - IV m.

W połowie czerwca, w ramach współpracy partnerskiej miast - gościliśmy w Nordhausen. Sam wyjazd i zawody stanowiły niezwykle przeżycie - szczególnie dla młodych sportowców. Szkoda tylko, iż podczas zawodów lekkoatletycznych Roksana Podlewska doznała kontuzji, która wyeliminowała ją z udziału w mistrzostwach kraju. Pozostali nasi sportowcy spisali się jednak doskonale zdobywając aż 20 medali w tym 15 złotych.

Lekkoatleci ostrowskiej Stali startowali na stadionach całego kraju, a nawet poza jego granicami. Ale również w Ostrowie były przeprowadzane różne imprezy sportowe. Stadion tętnił życiem. W maju i czerwcu na naszym obiekcie odbyło się ponad 20 imprez sportowych. Do największych można zaliczyć: Finał Rejonu Gimnazjady Lekkoatletycznej, Finał Rejonu Licealiady Lekkoatletycznej, Finał Rejonu w Czwórboju, Ogólnopolskie zawody dla niepełnosprawnych, liczne imprezy organizowane przez ostrowski SZS oraz MUKS. Jak co roku odbyło się 6 rund Czwartków Lekkoatletycznych: 3 rundy edycji Czwartków 2011-2012 oraz 3 rundy edycji 2012-2013 r. Co warto zauważyć - w tym roku odbyła się - dziesiąta - jubileuszowa edycja tej imprezy. Na zakończenie sezonu odbyły się III Mistrzostwa Ostrowa na Tartanie, w których wystąpiło ponad 80 zawodników z kilkunastu klubów. Najlepszymi zawodnikami tych mistrzostw zostali: Ewa Rosiak ze Stali Ostrów i Maciej Weszka z UKS 12 Kalisz.

Podsumowując jeszcze raz ten sezon należy stwierdzić, że mimo braku jakiegoś spektakularnego wyniku na mistrzostwach kraju, wielu naszych młodych sportowców osiągało znaczące rezultaty. Prawie 50 zdobytych medali w imprezach rangi mistrzostw Wielkopolski i Makroregionu są tego znamienitym dowodem. Należy też pamiętać o znakomitej współpracy kierownictwa naszej sekcji z władzami klubu i miasta. Lekka atletyka jest królową sportu - Olimpiada była tego żywym przykładem. Ze sprawności, motoryki, a więc z lekkiej atletyki rodzi się potencjał sportowy dla prawie wszystkich dyscyplin sportowych. Aby osiągnąć dobry wynik w sporcie kwalifikowanym trzeba przejść pierwszy etap szkolenia - właśnie sprawnościowego. Pamiętajmy o tym, a wtedy może znów w naszym mieście objawią się wybitne jednostki sportowe - reprezentanci kraju i olimpijczycy.

MsoNormal

border=p class=