Sprawozdanie - sezon 2010

Podumowanie sezonu lekkoatletycznego w TV PROART

W dniu 10 grudnia, w sali klubowej KS Stal w Ostrowie Wlkp. , odbyło się uroczyste podsumowanie działalności sekcji lekkiej atletyki za rok 2010. W spotkaniu uczestniczyli: zawodnicy sekcji, Pani Prezes Izabela Kaczmarek, Pani Dyrektor Krystiana Drozd, trenerzy oraz dziennikarze prasowi i telewizyjni. Jak co roku zebranie przebiegało w świątecznej atmosferze. Najlepszym zawodnikom wręczone zostały okolicznościowe puchary. Kierownictwo klubu podziękowało, za wybitne wyniki sportowe i wzorową postawę w czasie wielu lat reprezentowania klubu, trojgu zawodnikom: Marzenie Mocek, Adamowi Kowalskiemu i Grzegorzowi Perzowi. Wymienieni lekkoatleci w tym roku rozpoczęli studia na wyższych uczelniach w innych miastach i tym samym opuścili nasz klub. Również zawodnicy sprawili swoim trenerom miłą niespodziankę obdarowując ich pamiątkowymi pucharami.   (Sprawozdanie z działalności klubu znajduje się poniżej)

Wszyscy zebrani wysłuchali przemówień kierownictwa klubu oraz trenerów. Sprawozdanie z działalności sekcji w roku 2010 wygłosił Pan Tomasz Stodolski. Poza częścią oficjalną wszyscy uczestnicy spotkania mogli podzielić się uwagami, wspomnieniami i ...deklaracjami na rok przyszły.

Najlepszymi zawodnikami, którzy zostali - jak już wspomniałem - obdarowani pucharami byli:

v  Ewa Rosiak - brązowa medalistka w skoku w dal w Mistrzostwach Polski Juniorów.

v  Roksana Podlewska - zdobywczyni VII m. w Mistrzostwach Polski Młodzików w skoku w dal

v  Karolina Mały - zawodniczka, która zajęła V m. w Makroregionie w biegu płotkarskim na 100 m.

v  Artur Sikora - ósmy zawodnik Mistrzostw Makroregionu Młodzików w biegu na 2000 m.

v  Dawid Górski - ósmy zawodnik Mistrzostw Makroregionu Młodzików w biegu na 300 m. p. płotki.

v  Roksana Pabich - czołowa płotkarka Wielkopolski (III m. w Mistrzostwach Wielkopolski). Zawodniczka ta w roku 2010 uczestniczyła w największej ilości treningów.

Sprawozdanie z działalności sekcji lekkiej atletyki w roku 2010

Ogólnopolski mityng na stadionie tartanowym w Ostrowie !

Ewa Rosiak medalistką Mistrzostw Polski !

Rok 2010 był dla sekcji lekkoatletycznej klubu Stal bardzo udany. Dotyczy to nie tylko wyników sportowych, ale też warunków organizacyjno - bazowych w jakich trenerzy i zawodnicy realizowali zajęcia treningowe. Był to rok w którym, w oparciu o znakomitą bazę treningową, szkoleniowcy mogli spokojnie pracować i ponadto zająć się pozyskiwaniem dzieci i młodzieży do sekcji. Trenerzy, chodząc po szkołach podstawowych i gimnazjalnych, zachęcali uczniów do uczestniczenia w zajęciach lekkoatletycznych sekcji. Przez cały lipiec, na obiektach klubu, odbywały się zajęcia w ramach Akcji Lato, w których brało udział ponad 40 dziewcząt i chłopców nie będących członkami klubu. Jesienią przeprowadzono inauguracyjne zawody na nowym obiekcie pod nazwą "I Mistrzostwa Ostrowa na Tartanie". Na ten pierwszy mityng przybyło ponad 70 zawodników z różnych miast Wielkopolski, województwa dolnośląskiego, a nawet pojedynczy zawodnicy z różnych regionów kraju. Oczywiście na ostrowskim stadionie odbyło się wiele imprez lekkoatletycznych przeprowadzonych przez szkolne związki sportowe i szkoły. Największą z nich była Powiatowa Licealiada, w której uczestniczyło prawie pół tysiąca uczennic i uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych z miasta i powiatu ostrowskiego. Sztandarową imprezą naszej sekcji stały się Czwartki Lekkoatletyczne - zawody skierowane dla najmłodszych mieszkańców naszego miasta i powiatu. Impreza wspierana przez Urząd Miasta i Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego z roku na rok staje się coraz atrakcyjniejsza przez: coraz wyższy poziom sportowy, coraz lepszą organizację oraz towarzyszące jej zainteresowanie ze strony dzieci, rodziców i opiekunów, nauczycieli oraz mediów prasowych.

W mijającym roku największą "gwiazdą" ostrowskiej lekkiej atletyki była Ewa Rosiak. Zawodniczka ta poczyniła ogromne postępy w stosunku do lat poprzednich, co przełożyło się na znakomite wyniki, które uzyskiwała na wszystkich imprezach sportowych, w których uczestniczyła.  Ukoronowaniem jej występów były Mistrzostwa Polski Juniorów rozegrane w Białymstoku, w których to zdobyła brązowy medal w skoku w dal skacząc na odległość 6,04 m. oraz zajmując w trójskoku IV miejsce z rezultatem 11,99 m. W styczniu, podczas Halowych Mistrzostw Polki rozegranych w Spale Ewa "otarła" się o medal zajmując IV miejsce w skoku w dal. W trójskoku natomiast uplasowała się na VII pozycji. Zawodniczka ta ponadto została mistrzynią Makroregionu i Wielkopolski w skoku w dal, wicemistrzynią Wielkopolski w trójskoku, halową wicemistrzynią w skoku w dal i brązową medalistką Halowych Mistrzostw Wielkopolski w biegu na 60 m. Mówiąc o niej, nie można zapominać, o jej wspaniałej, godnej naśladowania postawie sportowca. Jest niezwykle sumienna, pracowita, a ponadto zdradza duże umiejętności szkoleniowe. Często pomaga w przeprowadzaniu zajęć trenerom - nie tylko sekcji lekkiej atletyki, ale też koszykówki.

Troszkę do końca "niespełnioną gwiazdą" była w tym roku Roksana Podlewska. Ta młoda zawodniczka, startująca w kategorii młodzików, odniosła w tym roku wiele sukcesów. Jednak pozostał lekki niedosyt spowodowany jej nie do końca udanym występem w Mistrzostwach Polski Młodzików. Roksana  podczas Mistrzostw zajęła VII miejsce w skoku w dal z rezultatem 5,18 m. Do zdobycia medalu zabrakło jej 10 cm. Błąd techniczny, polegający na zostawianiu dłonią śladu na piasku sprawiał, iż w każdym skoku "traciła" po około 20 cm. A mogło być tak pięknie...  Poza mistrzostwami kraju zawodniczka ta wystąpiła w innej - bardzo prestiżowej imprezie - zawodach Samsung Athletic Cup. Impreza ta mająca na celu popularyzację lekkiej atletyki wśród najmłodszych adeptów tej dyscypliny sportu przeprowadzana jest z wielkim rozmachem, a patronują jej najwybitniejsi lekkoatleci w historii Polski. Pierwszym etapem tych zawodów były eliminacje wojewódzkie, z których tylko zwycięzcy awansowali do finału krajowego. Roksana Podlewska zwyciężyła w nich w biegu na 100 m. z rezultatem 13,06 s. W finale krajowym, który odbył się w Łodzi występ Roksany można uznać za znakomity. Zajęła tam V miejsce z fantastycznym wynikiem 12,71 s. Zawodniczka Stali w tym roku była prawdziwą łowczynią trofeów podczas finałów wojewódzkich i makroregionalnych. W Mistrzostwach Makroregionu zajęła II miejsce w skoku w dal oraz III miejsce w biegu na 100 m. W Mistrzostwach Wielkopolski zwyciężyła w biegu na 100 m. Na tym samym dystansie podczas Wojewódzkiej Gimnazjady uplasowała się na III pozycji.

Kolejnym uczestnikiem mistrzostw kraju był Adam Kowalski. Tego zawodnika można uznać prawdziwym pechowcem. Mimo wielkiego potencjału motorycznego jaki posiada wciąż prześladują go kontuzje, uniemożliwiając lub znacznie utrudniając przygotowania i udział w mistrzostwach kraju. Tak też było w tym roku, kiedy to podczas Halowych Mistrzostw Wielkopolski naderwał sobie mięsień, co spowodowało długą rehabilitację. W maju wystąpił w Mistrzostwach Wielkopolski zajmując II miejsce w skoku w dal - 6,69 m. Niestety podczas tych zawodów znów odnowiła mu się kontuzja. Dlatego też jego kolejnymi zawodami były rozegrane półtora miesiąca później Mistrzostwa Polski Juniorów. W pierwszych dwóch skokach eliminacyjnych Adam uzyskał 6,68 m. W trzecim wylądował w okolicach siódmego metra, jednak niestety - próba była minimalnie przekroczona. Awans do finału dawał wynik 6,78 m... Zabrakło "łutu" szczęścia...

Na szczególne wyróżnienie zasługują sportowe osiągnięcia Olgi Michalskiej. Ta młodziutka zawodniczka - obecnie uczennica pierwszej klasy gimnazjum - już w kwietniu podczas Mistrzostw Wielkopolski Szkół Podstawowych w Biegach Przełajowych uplasowała się na II pozycji pokonując ponad "setkę" rywalek. W Wielkopolskim Finale Czwartków Lekkoatletycznych nie dała szans rywalkom zwyciężając w biegu na 600 m. z wynikiem 1.47,00 s. Olga wielokrotnie startowała poza konkursem (ze względu na wiek) w rywalizacji ze starszymi koleżankami plasując się w ścisłej czołówce.

Oprócz wymienionych już lekkoatletów - zawodniczki i zawodnicy Stali bardzo dobrze spisywali się w różnego rodzaju mistrzowskich imprezach. W Mistrzostwach Wielkopolski Juniorów i Juniorów Młodszych, oprócz medali Ewy Rosiak i Adama Kowalskiego, miłą niespodziankę sprawiła Beata Szymczak, która w skoku wzwyż zajęła II miejsce. Podczas tej samej imprezy brązowe medale wywalczyły: Roksana Pabich w biegu na 100 m. przez płotki - 17,94 s., Natalia Sikora w skoku w dal - 5,48 m. oraz sztafeta 4x100 m. dziewcząt w składzie Roksana Pabich, Natalia Sikora, Beata Szymczak, Natalia Ułasik. Na czwartych miejscach uplasowali się: Natalia Sikora w biegu na 100 m., Agnieszka Sobolewska w biegu na 800 m. oraz Katarzyna Lewandowska w skoku wzwyż. Szóste miejsce zajął Dawid Janicki w skoku w dal, a na siódmych miejscach ukończyli swoje konkurencje - Natalia Ułasik w skoku w dal i Kacper Przybyła w pchnięciu kulą. Bardzo dobrze zaprezentowali się ostrowscy zawodnicy podczas Mistrzostw Makroregionu, gdzie oprócz dwóch medali Roksany Podlewskiej, w finałowej "ósemce" znaleźli się: Karolina Mały - V m. w biegu na 100 m. przez płotki, Artur Sikora - VIII miejsce w biegu na 2000 m. oraz Dawid Górski - VIII m. w biegu na 300 m. przez płotki. Zawody makroregionalne młodzików wchodzą w obszar ogólnopolskiego współzawodnictwa dzieci i młodzieży. Dotyczy to tylko młodzików, gdyż w pozostałych kategoriach wiekowych punkty uzyskane tylko podczas mistrzostw kraju zaliczane są do tego właśnie współzawodnictwa. W Mistrzostwach Wielkopolski Młodzików, poza złotym medalem Roksany Podlewskiej w biegu na 100 m., dobrze spisali się:  Artur Sikora zajmując IV m. w biegu na 2000 m., Karolina Mały zajmując V m. w biegu na 100 m. przez płotki, oraz sztafeta chłopców 4x100 m., która ukończyła bieg na VI pozycji. Kolejną mistrzowską imprezą dla młodzików były Mistrzostwa Makroregionu w Biegach Przełajowych, podczas których najlepiej spisali się zajmując jedenaste miejsca: Artur Sikora w biegu na 3000 m. oraz Anastazja Modrzejewska w biegu na 2500 m. W Mistrzostwach Makroregionu Juniorów i Juniorów Młodszych rozegranych w Łodzi, poza złotym medalem Ewy Rosiak - Natalia Ułasik wywalczyła IV m. w skoku w dal, na piątych pozycjach uplasowali się: Beata Szymczak w biegu na 100 m. i Dawid Janicki w skoku w dal. Bardzo prestiżową imprezą jest Wojewódzka Licealiada, czyli mistrzostwa Wielkopolski uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Podczas tych zawodów sztafeta I LO w Ostrowie w składzie której biegły zawodniczki Stali: Karolina Mały, Roksana Pabich, Natalia Ułasik i Beata Szymczak zajęła II miejsce z bardzo dobrym wynikiem - 52,86 s. Brązowy medal podczas tych Mistrzostw wywalczyła Karolina Mały w biegu na 100 m. przez płotki. W tej samej konkurencji IV m. zajęła Roksana Pabich. W biegu na 200 m. VI miejsce zajęła Monika Wojciechowska, a na VIII pozycji przybiegła Natalia Ułasik. Ponadto Beata Szymczak zajęła VII m. w skoku wzwyż. Warto dodać, iż złoty medal zdobył w skoku w dal zawodnik niezrzeszony w żadnym klubie - uczeń - III LO w Ostrowie - Krzysztof Kwiatkowski, który uzyskał świetny wynik 6,84 m.

Od wielu lat sztandarową imprezą dla dzieci szkół podstawowych są Czwartki Lekkoatletyczne. W tym roku, po raz pierwszy, organizatorzy tej imprezy postanowili skonfrontować umiejętności uczestników  ostrowskich Czwartków LA ze swoimi rówieśnikami z Wielkopolski. W czerwcu do Poznania udała się dwunastoosobowa ekipa, która stała się sensacją zawodów. Młode dziewczynki i młodzi chłopcy wywalczyli aż 10 medali, czyli dziesięcioro uczestników spośród wspomnianej "dwunastki" stanęło na podium. Złote medale zdobyli: wspomniana już Olga Michalska w biegu na 600 m., Weronika Kowal w biegu na 60 m. (kat. 97 rocznika), Katarzyna Ciesiółka w biegu na 60 m. (kat. 99 rocznika), Julia Dutkiewicz w skoku w dal (kat. 98 rocznika), Artur Nadachowski w biegu na 60 m. (kat. 99 rocznika) i Jakub Pawelski w skoku w dal (kat. 97 r.). Srebrne medale zdobyli: Dawid Płokarz w skoku w dal (kat. 99 rocznika) oraz Monika Kut w biegu na 600 m. (kat. 99 r.). Brązowe medale stały się udziałem: Karoliny Wawrzyniak w skoku w dal (kat. 97 r.) oraz Adriana Kurka w skoku w dal (kat. 97 r.). Ponadto Tomasz Rasiak zajął V m. w biegu na 1000 m. (kat. 98 r.) i Gabriela Bendkowska uplasowała się na XIII pozycji w biegu na 60 m. (kat.99 r.).

W Halowych Mistrzostwach Wielkopolski, poza dwoma medalami Ewy Rosiak, srebrny medal w skoku wzwyż zdobyła Katarzyna Jędroszka. Mateusz Frąszczak w tej samej konkurencji uplasował się na IV pozycji. W skoku w dal Marcin Majer zajął V m.

Jak już wcześniej zasygnalizowałem w tym roku na naszym obiekcie odbyło się kilka ważnych imprez sportowych. Wiosną miały miejsce 3 rundy, w tym finałowa, Czwartków Lekkoatletycznych edycji 2009-2010 roku. Najlepszymi w poszczególnych kategoriach wiekowych okazali się: dziewczęta - rocznik 1997 - Olga Michalska - 1026 p., Karolina Wawrzyniak - 847 p., Weronika Kowal - 531 p. W roczniku 1998 - Julia Dutkiewicz - 1053 p., Agata Czerniejewska - 779 p., Dominika Glinkowska - 742 p. W roczniku 1999 i młodsze - Katarzyna Ciesiółka - 660 p., Gabriela Bendkowska - 532 p., Weronika Szymczak - 525 p. Wśród chłopców najlepszymi z rocznika 1997 okazali się: Jakub Pawelski - 922 p., Adrian Kurek - 705 p., Filip Białek - 673 p. W roczniku 1998 - Tomasz Rasiak - 763 p., Remigiusz Rogowicz - 476 p., Szymon Kut - 426 p. W roczniku 1999 i młodsi - Dawid Płokarz - 957 p., Artur Nadachowski - 948 p., Karol Smółka - 843 p. Jesienią odbyły się również 3 rundy Czwartków Lekkoatletycznych, ale już edycji 2010-2011. W końcu września podczas wspomnianych już I Mistrzostwa Ostrowa na Tartanie najlepszą zawodniczką zawodów okazała się Martyna Świerczyk - AZS AWF Wrocław. Najlepszą zawodniczką z KS Stal - Ewa Rosiak, a najlepszą młodziczką - Roksana Podlewska. Wśród mężczyzn najlepszym zawodnikiem został uznany Krzysztof Perz - AZS AWF Wrocław, najlepszym zawodnikiem KS Stal - Adam Kowalski, a najlepszym młodzikiem - Artur Sikora. Sezon letni zakończył się zawodami w październiku. Jednak już w listopadzie nasi młodzi lekkoatleci wystąpili w dwóch niezwykle prestiżowych imprezach halowych. Pierwszą z nich był wielomecz młodzików w którym udział wzięli sportowcy z Kalisza, Żerkowa, Poznania, Wrześni oraz z Ostrowa Wlkp. Nasi młodzicy spisali się bardzo dobrze zdobywając aż 10 medali. Roksana Podlewska zwyciężyła w biegu na 60 m. - 7,83 s. oraz w skoku w dal - 5,12 m., Olga Michalska zwyciężyła w biegu na 600 m. - 1.51,53 s. oraz zajęła II miejsce w skoku wzwyż - 1,43 m., Julia Dutkiewicz zwyciężyła w skoku wzwyż - 1,43 m. i zajęła III miejsce w biegu na 60 m. - 8.43 s. Dawid Górski zwyciężył w biegu na 60 m. - 7,27 s. oraz zajął II miejsce w skoku w dal - 5,79 m. Artur Sikora zwyciężył w biegu na 2000 m. - 6.45,50 s.. Ponadto dziewczęta w składzie: Agata Michalska, Olga Michalska, Karolina Mały i Weronika Kowal zwyciężyły w sztafecie 4x200 m. a Wernika Kowal tylko przez niesportowe zachowanie jednej z uczestniczek nie zdobyła medalu w biegu na 300 m. Drugą imprezą halową w której uczestniczyliśmy były zawody zorganizowane przez działaczy z partnerskiego miasta - Nordhausen. Gościliśmy tam w ostatnich dniach listopada. Oprócz udziału w zawodach niemieccy gospodarze przygotowali dla naszych dzieci wiele atrakcji. A co to zawodów... Nasza skromna - ośmioosobowa ekipa (siedem dziewcząt i jeden chłopak) zdobyła większość medali. Wystarczy powiedzieć, iż dziewczęta wywalczyły 23 medale spośród 33 możliwych do zdobycia. Najlepszą zawodniczką imprezy została uznana Olga Michalska zdobywczyni czterech złotych medali i jednego srebrnego.

Sekcja lekkiej atletyki utrzymuje się z dotacji Urzędu Miasta, Urzędu Marszałkowskiego, sponsorom oraz oczywiście Klubu, który stwarza zawodnikom i trenerom odpowiednie warunki do treningu. Część z tej kwoty zostaje niejako "wywalczona" przez samych zawodników w ramach ogólnopolskiego współzawodnictwa dzieci i młodzieży. W ramach tej akcji najwięcej punktów w tym roku dla klubu wywalczyła - Ewa Rosiak - 19. Roksana Podlewska - 4 punkty, Artur Sikora - 2 p. oraz Karolina Mały, Dawid Górski i Anastazja Modrzejewska po jednym punkcie. Jednak nie są to jedyne punkty przyznane klubowi. Zgodnie z regulaminem, również byli zawodnicy, przez dwa lata po opuszczeniu macierzystego klubu, dzielą swoją zdobycz punktową między dwa kluby. Dzięki temu wzbogaciliśmy się w tym roku o 16,75 p. wywalczone przez Annę Bajko w Młodzieżowych Mistrzostwach Polski (IV miejsce w skoku w dal i V miejsce w trójskoku) oraz 5,75 p., Martynę Świerczyk - zdobyte w tej samej imprezie (I miejsce w sztafecie 4x100 m. i II miejsce w sztafecie 4x400 m.). W sumie sekcja lekkoatletyczna zdobyła w tym roku 50,5 p., co jest bardzo dobrym wynikiem. Mówiąc o dotacjach nie możemy pominąć "prezentu" od Polskiego Związku Lekkiej Atletyki w postaci sprzętu sportowego za kwotę 10 tysięcy złotych w skład którego weszło między innymi: zeskok, poprzeczki i stojaki do skoku wzwyż, płotki, pałeczki sztafetowe, piłki lekarskie.

Jako kierownictwo sekcji lekkiej atletyki pragniemy podziękować wszystkim zawodnikom za osiągnięte wyniki sportowe, za duże zaangażowanie na treningach i zawodach. Dziękujemy Dyrekcji i Zarządowi Klubu za stworzenie nam wspaniałych warunków do pracy i znakomitą atmosferę współpracy. Dziękujemy Panu Prezydentowi i Urzędowi Miejskiemu za wsparcie finansowe i pomoc w organizowaniu imprez sportowych. Dziękujemy, również z tych samych powodów Urzędowi Marszałkowskiemu w Poznaniu. Składamy podziękowania sponsorom, dzięki którym imprezy na tym obiekcie posiadały świetną oprawę. Bardzo dziękujemy ostrowskim mediom za popularyzację naszej dyscypliny sportu. Wielokrotnie mieliśmy okazję gościć w studio telewizyjnym naszej telewizji kablowej, a telewizja z kolei często gościła na naszym obiekcie. Niemalże w każdym tygodniu prasa informowała mieszkańców naszego miasta i powiatu o osiągnięciach naszych sportowców, a Gazeta Ostrowska przejęła nawet patronat nad naszą sekcją. Ważnym elementem przepływu informacji o wynikach naszych zawodników, działalności sekcji i rocznych statystyk są również dwie strony internetowe: klubu Stal www.ksstal.pl oraz strona trenera Marka Walczaka www.muksostrow.pl

Dziękujemy naszym byłym sportowcom, którzy od września tego roku podjęli studia:  Adamowi Kowalskiemu, Grzegorzowi Perzowi i Marzenie Mocek. Ta wspaniała trójka lekkoatletów osiągnęła wiele sukcesów: byli wielokrotnymi medalistami mistrzostw Makroregionu i Województwa, uczestnikami mistrzostw kraju. Jednak, co najważniejsze, są wspaniałymi ludźmi. Stanowią wzór do naśladowania dla swoich młodszych kolegów. Ich kultura osobista, zaangażowanie na treningach i współpraca sprawiły, iż praca z nimi była prawdziwą przyjemnością.